Samtal & intervjuer

Skolledarkonventet 2015: "PISA mäter inte det man påstår"

2015-03-12
Under Skolledarkonventet 2015, fanns den norske professorn Svein Sjøberg på plats, som under många år har valt att studera PISA. Han anser att PISA inte mäter det man påstår samt att resultaten har fått för stor plats i debatten om skolans kvalitet, både i Sverige och internationellt.

Kan man lita på PISA? 
- Det beror helt på vad man tror att PISA mäter, om man tror att det mäter kvaliteten i på den svenska skolan, så tror man fel. PISA mäter inte utifrån den svenska läroplanen och det mäter inte heller det som man kallar skolkunskap, säger Svein Sjøberg. 

Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.791 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

42.012 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer. 

Samtal & intervjuer

Dags att begära lön som lärare

21.903 visningar 2014-05-15

Eva Persson, rekryterare på Lärarförbundet, tipsar dig som är lärarstudent eller ny lärare hur du ska tänka och handla när det är dags att begära lön för första gången. Desssutom slår hon hål på myten om ingångslöner och berättar varför det är bra med kollektivavtal.