SETT 2016

2016-04-28 14:31
Skandinaviens största mässa för modernt och innovativt lärande, 26-28 april på Kistamässan. 
2016-04-26

Vi drar igång hela SETT-veckan med Lotta Bohlin, förstelärare på Årstaskolan, som i detta barsamtal möter Sara Bruun, förstelärare på Furutorpskolans högstadium i Vinslöv och Annika Sjödahl, förstelärare i svenska och engelska på högstadiet vid S:t Iliansskolan i Enköping. Samtalet kommer kretsa en hel del kring språkundervisning och delakultur.

”Hinderbana med Lego Mindstorms” Idag får du prova på Dagens Kodknäck tillsammans med Robert Hegestedt, NO-lärare i åk 7-9 på Årstaskolan. Häng med oss och testa på att koda. Begränsat antal platser, så kom i tid om du vill prova på.

Per Falk, IT-strateg och processledare på utbildningskontoret i Upplands Väsby kommer ge dig svaren på vad ett lärlabb är. Kort beskriver de själva det som ”Ett labb eller inkubator inom skola och lärande erbjuder en dynamisk mötesplats och process där man jobbar med utveckling av människor, lärande och skola.”

Biträdande rektor Kalle Enström på Årstaskolan har till dagens barsamtal bjudit in Oscar Semb och Jonas Johansson för att prata kring förutsättningar för en god lärandemiljö. Oscar Semb är nybliven rektor på Skogshöjdens skola och IT-rådgivare Trollhättan stad samt drivet sitt Semb Education. Jonas Johansson, ursprungligen utbildad lärare från Finland, men sedan många år tillbaka förstelärare på Årstaskolan (även innan titeln existerade) samt PRIM-gruppen på Stockholms Universitet.

Gunilla Lindqvist, fil. dr i pedagogik med bakgrund som lärare och specialpedagog, kommer att prata om begreppet inkludering – hur skolor kan arbeta förebyggande och hur inkluderande lärmiljöer skapas genom inkluderande förhållnings- och arbetssätt. Hon arbetar för närvarande som lektor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik vid Uppsala universitet samt lektor i pedagogik vid Högskolan Dalarna.

Tänktankens första talkshow för detta år gästas av Ulrika Ahlqvist – entreprenör, lärare, förälder, handledare, positivitesspridare och här på SETT för att hålla en inspirerande föreläsning om hjärnan, byggd på aktuell och banbrytande hjärnforskning. Dagens andra gäst är Carl Heath, forskare på Interactive Institute Swedish ICT med ett särskilt fokus på IT, lärande och design. Värd är Årstaskolans Martin Fernström, förstelärare och föreläsare.

Intervju med årets vinnare av Trevor Doland-pris

2016-04-27

Mikroföreläsning

I dagens första barsamtal kommer Linda Jerand på Lärarförbundet att prata med Alexander Bard kring det participatoriska samhällets betydelse för skolan. Alexander argumenterar i sin föreläsning för att den digitala interaktiviteten innebär en historisk revolution av samma dignitet som talspråket, skriftspråket och boktryckarkonsten. Risken för att likvärdigheten i skolan får katastrofala följder är uppenbar när alla inte får samma förutsättningar kring det digitala lärandet.

Idag får du prova på Dagens Kodknäck tillsammans med Josef Sahlin
SETT kodar. En lektionssal med 1000 personer som ska få prova på detta med att koda. Längst fram i salen står Karin Nygårds, läraren som numer är författare, programledare och en massa annat. Lotta Bohlin kommer att känna Karin lite på pulsen om vad som komma skall, då programmering och datalogiskt tänkande aldrig varit så hett som det är nu.
Josef Sahlin, lärare och skolbibliotekarie på Årstaskolan kommer i detta barsamtal diskutera kring vad det moderna lärandet är tillsammans med Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet sedan 2014, grundskollärare, tidigare lärarutbildare samt utvecklingsledare. Det moderna lärandet kan utveckla undervisningen, stärka läraryrket och öka elevernas kunskaper. Men vad är ett modernt lärande?
I onsdagens Talkshow får vi möjlighet att träffa tre fantastiska personer med en hel del gemensamma nämnare. Anna Kaya, svenska som andraspråkslärare i Sigtuna samt webbredaktör på Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet. Hülya Basaran, förstelärare och författare som gärna arbetar språkutvecklande digitalt och multimodalt med nyanlända i Trollhättan.Samuel Engelhardt, Årets Eldsjäl 2014 och specialpedagog i Angered som bl a föreläser om flerspråkighet ur ett annorlunda perspektiv.
2016-04-28
Tänk om vi fick sparka igång sista dagen på SETT med lite kloka ord från Anne-Marie Körling, lärare, författare och inspiratör för många ute i skolsverige? Men det får vi ju! Lotta Bohlin får dessutom säga hej till allas vår läsambassadör och prata läsning.
Idag får du prova på Dagens Kodknäck tillsammans med Carolina Oscarson, som till vardags jobbar som lärare i 2B på Årstaskolan.
Utifrån forskning, beprövad erfarenhet och rätt förutsättningar kan lärare utveckla undervisningen tillsammans och skapa den bästa skolan för varje elev. Kring detta kommer samtalet mellan Linda Jerand, Lärarförbundet och Maria Rönn, förste vice förbundsordförande i Lärarförbundet, att handla om.
”Det handlar inte om styrka, bara om strategi” (tegelbobarn i 3:an). I samtalet möter vi Årstaskolans Martin Fernström och Boris Guerrero, fritidspedagog (men även utbildad lärare), som berättar om hur de på fritidsverksamheten alltid haft som utgångspunkt att utforma deras verksamhet utifrån barngruppens intresse och behov, något som Skolverkets allmänna råd stöder. Något som blivit stort på hans avdelning är ett rollspelskortspel som de skapat tillsammans med eleverna. Heart of T-bo.
I vår avslutande Talkshow samlar vi tre gäster som kanske har mer gemensamt än vid en första anblick. Felicia Margineanu, social entreprenör, föreläsare och författare med en mängd priser och utmärkelser för det hon gör. Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket och leg SO-lärare samt John Dahlquist, lärare på Bryggeriets Skateboardgymnasium. Vår värd för eftermiddagen är en av Årstaskolans kuratorer, Olof Hedtjärn, systemteoretiker, utbildad psykoterapeut och även handledare på KCC & Tavi’ i London.
Tänktanken Barsamtal – Pedagogisk lärmiljö

Videor från eventet

Live

Mikroföreläsning - Inkludering

2016-04-26

Gunilla Lindqvist, fil. dr i pedagogik med bakgrund som lärare och specialpedagog, kommer att...

Live

Tänktanken Barsamtal - Kod? Programmering? Algoritm?

2016-04-27

SETT kodar. En lektionssal med 1000 personer som ska få prova på detta med att koda. Längst fram...

Live

Tänktanken Barsamtal - Det participatoriska samhällets...

2016-04-27

Linda Jerand pratar med Alexander Bard kring det participatoriska samhällets betydelse för...

Live

Tänktanken Talkshow

2016-04-26

Tänktankens första talkshow för detta år gästas av Ulrika Ahlqvist – entreprenör, lärare,...

Live

Tänktanken Barsamtal - Förutsättningar för en god...

2016-04-26

Biträdande rektor Kalle Enström på Årstaskolan har till dagens barsamtal bjudit in Oscar Semb och...

Live

Mikroföreläsning: Vill du veta mer om Väsby Lärlabb?

2016-04-26

Per Falk, IT-strateg och processledare på utbildningskontoret i Upplands Väsby kommer ge dig...

Live

Dagens Kodknäck åk 7-9 med Robert Hegestedt

2016-04-26

”Hinderbana med Lego Mindstorms” Idag får du prova på Dagens Kodknäck tillsammans med Robert...

Mest sedda

Yrke:Lärare

Lönestatistik och din löneutveckling

84.309 views 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Fördjupning

Så får du koll på din arbetstid

56.982 views 2012-10-24

Regionombudsman Sally Gordon på Lärarförbundet reder ut begreppen kring lagar och avtal om arbetstid för lärare samt varför frågan är så viktig att börja diskutera och hur man kan göra det.Se även den senaste filmen om lärares arbetstid, "Så får du koll på din arbetstid" Intervjun ingår i Lärarförbundets medlemsaktivitet Lärarmötet, filmen är tänkt att fungera som en inspiration till fortsatta samtal mellan lärare kring detta tema. Vill du se filmen och diskutera tillsammans med lärarna på din arbetsplats? Genomför då Lärarmötet på arbetsplatsen! Stöd kring upplägg, hur du kan genomföra samtalen och de andra filmerna finns på länken nedan. Där kan du också läsa mer om Lärarmötet och kommande teman. http://lararforbundet.se/lararmotet

Fördjupning

Så fixar du lönesamtalet!

40.468 views 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer.