Övriga filmer

Lärardagarna 2012: Tage Granit - interaktiv teater

2012-06-20
Hur vänder man ledan till lust hos eleverna? Det är frågan när teatergruppen Tage Granit tar plats på Lärardagarnas scen. Utgångspunkten var en scen där svenskläraren Camilla hade kallat den stökiga eleven Ida till ett samtal för att hon hade ”förstört en hel svensklektion”. - Allting i livet är inte roligt, ibland får man bara göra saker, säger Camilla frustrerat. Inte oväntat blir hela samtalet ett misslyckande.
Publiken bjuds in att sätta stopp för Camilla och föreslå andra sätt att agera.
- Läraren saknade inlevelseförmåga. Hon ska skapa förtroende och inte vara som en arméchef. Skapa förtroende är det viktigaste steget, var en av inspelen från publiken.
Efter viss vånda når Camilla till slut fram till eleven.
- Det är viktigt att läraren såg elevens möjligheter och kreativitet. Som lärare kan man bli låst i en bild man själv har skapat av en elev. Man ser bara det negativa skalet, kommenterar en av deltagarna.

Studie i föräldrasamtal
Inför nästa scen får deltagarna själva ge exempel på situationer där en förskollärare möter en förälder och vilka problem och missförstånd som då kan uppstå. Det blir föräldern Lisa som möter förskolläraren Linnea i ett samtal om dottern Alice, ett samtal som till en början är helt låst, men som med hjälp av deltagarnas kommentarer och synpunkter tar en annan riktning.

Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.343 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Kurser & utbildningar

Lärarmötet 2012: Så får du koll på din arbetstid

59.442 visningar 2012-10-24

Regionombudsman Sally Gordon på Lärarförbundet reder ut begreppen kring lagar och avtal om arbetstid för lärare samt varför frågan är så viktig att börja diskutera och hur man kan göra det.Se även den senaste filmen om lärares arbetstid, "Så får du koll på din arbetstid" Intervjun ingår i Lärarförbundets medlemsaktivitet Lärarmötet, filmen är tänkt att fungera som en inspiration till fortsatta samtal mellan lärare kring detta tema. Vill du se filmen och diskutera tillsammans med lärarna på din arbetsplats? Genomför då Lärarmötet på arbetsplatsen! Stöd kring upplägg, hur du kan genomföra samtalen och de andra filmerna finns på länken nedan. Där kan du också läsa mer om Lärarmötet och kommande teman. http://lararforbundet.se/lararmotet

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

41.390 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer.