Fördjupning

Efter skolkommissionen - kommer skolvalet att förändras?

2017-07-04

Från Almedalen 2017.

Flera svenska och internationella undersökningar har visat att likvärdigheten i den svenska skolan minskar kraftigt. Många har pekat på att det svenska skolsystemet bidrar till utvecklingen. Skolkommissionen - med representanter från akademin, näringslivet, kommunerna, lärarfacken, skolledarna och eleverna - har nyligen lämnat sina förslag. Det handlar bland annat om att staten ska ta ett ökat ansvar för att finansieringen och resursfördelningen bidrar till ökad likvärdighet. Men där finns också förslag om att justera skolvalssystemet, så att de segregerande effekterna minskar. På detta seminarium presenteras ytterligare nya forskningsrön om hur skolvalssystemet påverkar likvärdigheten. Vad tycker politikerna och andra nyckelaktörer om förslagen och rönen? Ett seminarium som arrangeras gemensamt av LO, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund - om en av vår tids viktigaste utmaningar: att ge alla elever samma chans att lyckas i skolan.


Medverkande: 

  • Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister, (S) Regeringen
  • Christer Nylander, Vice ordf riksdagens Utbildningsutskott, Liberalerna
  • Therese Guovelin, Första vice ordförande, LO
  • Johanna Jaara Åstrand, Ordförande, Lärarförbundet
  • Åsa Fahlén, Ordförande, Lärarnas Riksförbund
  • Lina Axelsson Kihlblom, Central grundskolechef, Haninge kommun
  • Marcus Strömberg, VD, Academedia
  • Tommy Andersson, Forskare, Lunds universitet
  • Dany Kassel, Forskare, Stockholms universitet
  • Kenneth Nilsson, ordf utbildningsberedningen, SKL

Mest sedda

Yrke:Lärare

Lönestatistik och din löneutveckling

84.211 views 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Fördjupning

Så får du koll på din arbetstid

56.779 views 2012-10-24

Regionombudsman Sally Gordon på Lärarförbundet reder ut begreppen kring lagar och avtal om arbetstid för lärare samt varför frågan är så viktig att börja diskutera och hur man kan göra det.Se även den senaste filmen om lärares arbetstid, "Så får du koll på din arbetstid" Intervjun ingår i Lärarförbundets medlemsaktivitet Lärarmötet, filmen är tänkt att fungera som en inspiration till fortsatta samtal mellan lärare kring detta tema. Vill du se filmen och diskutera tillsammans med lärarna på din arbetsplats? Genomför då Lärarmötet på arbetsplatsen! Stöd kring upplägg, hur du kan genomföra samtalen och de andra filmerna finns på länken nedan. Där kan du också läsa mer om Lärarmötet och kommande teman. http://lararforbundet.se/lararmotet

Fördjupning

Så fixar du lönesamtalet!

40.413 views 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer.