Samtal & intervjuer

Därför förlänger vi HÖK 12

2015-11-17

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand berättar om förlängningen av HÖK 12, avtalet för kommunalt anställda lärare. 

Läs mer på vår webbplats.

Det senaste avtalet som tecknades 2012 har varit positivt för lärarna som grupp. Lärarna har som grupp fått en betydligt bättre löneutveckling än jämförbara yrken.

- HÖK12, som vi nu förlänger och bygger vidare på har varit ett steg i rätt riktning för lärarna. Parterna är överens om att den utvecklingen måste fortsätta, säger Johanna Jaara Åstrand.

Förutom tydliga skrivningar om högre lön innehåller avtalet också skarpa formuleringar om minskad arbetsbelastning och satsningar på ett samlat kompetens- och karriärsystem för lärarkåren.

Det handlar bland annat om att:

  • genomföra förändringar för bättre arbetsmiljö.
  • utveckla ett samlat kompetens- och karriärsystem.
  • arbeta vidare med att förbättra nyutexaminerade lärares introduktion och mentorskap.
  • verka för att nyanlända lärare ska kunna komplettera sin utbildning så snabbt som möjligt.


Mest sedda

Övriga filmer

Lönestatistik och din löneutveckling

85.791 visningar 2016-08-18

Använd vårt verktyg som ger dig stöd när du pratar lön. Läs mer här.

Övriga filmer

Så fixar du lönesamtalet!

42.012 visningar 2013-11-13

Få tips och råd från Lärarförbundets experter Mathias Åström, Robert Nilsson,Cyrene Martinsson Waern och Lars Ullén inför ditt lönesamtal. Hur förbereder du dig, hur genomför du samtalet på bästa sätt och hur utvärderar du det efteråt? Råden gäller dig som jobbar som lärare i grundskolan, gymnasieskolan på fritidshem eller i förskolan och såklart andra skolformer. 

Samtal & intervjuer

Dags att begära lön som lärare

21.903 visningar 2014-05-15

Eva Persson, rekryterare på Lärarförbundet, tipsar dig som är lärarstudent eller ny lärare hur du ska tänka och handla när det är dags att begära lön för första gången. Desssutom slår hon hål på myten om ingångslöner och berättar varför det är bra med kollektivavtal.